Telecí paté
4 porce
250 g telecí jater, 250 g vepřových jater, 200 ml červeného vína, 150 g vepřového masa, 1 menší cibuli, 3 PL másla, sůl, pepř, tymián, máslo na vytřené formy a na zalití, nasekanou petrželku
Očištěnou játra, maso a cibuli na jemno umeleme. Směs zředíme červeným vínem a ochutíme solí a pepřem.
Formu vytřeme máslem a naplníme masovou směsí. Formu několikrát z malé výšky pustíme dnem o pracovní desku, abychom ze směsi dostali všechny vzduchové bubliny. Vrch potřeme zbylým máslem. Připravenou hmotu, pevně zakrytou alobalem, dáme na pekáč, zalijeme ji do dvou třetin studenou vodou a paštiku pečeme v troubě vyhřáté na 180 C přibližně 90 min.
Hotovou paštiku necháme pořádně vychladnout. Vrch posypeme petrželkou a zalijeme rozpuštěným máslem.
Telecí řízky po boloňsku, Telecí panenka v sýrovém těstíčku, Telecí kotlety na modenský způsob, Dušená telecí, Telecí karbanátky