Telecí Guláš

7.11.2012
Potřebujeme:

1 kg telecího masa, 400 g cibule, 1, 5 PL oleje, sůl, pepř, 1, 5 PL mleté ​​sladké papriky, 1, 5 PL rajského protlaku, trochu kmínu a majoránky, kůra z citronu, 1 utřený česnek

Jak na to:

Maso pokrájejte na kostky velké asi 4 cm. Cibuli očistěte a nakrájejte na malé kostičky.
V hrnci rozpalte olej, dejte na něj cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte 1 PL vody a cibuli chvíli poduste. Maso ochuťte solí, pepřem a paprikou a dobře promíchejte. Přidejte k cibuli, dobře smíchejte a přikryté pomalu duste, až maso pustí šťávu. Odkryjte a výpek za stálého míchání nechte vařit.
Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání také duste. Pak přilijte tolik vody, aby bylo maso zalité. Hrnec zakryjte a guláš duste na mírném ohni asi 75 min.
Smíchejte kmín, majoránku, tymián a citrónovou kůru a vše na jemno posekejte. Kořeninová směs přidejte do guláše asi 10 min. před dodušením.
Během vaření několikrát vyzkoušejte, zda je maso měkké. Měkké kousky masa pak postupně
vybírejte, aby se nerozvařily. Guláš ochuťte a podávejte vařící.

Upozornění: Na rozdíl od ragú se šťáva z guláše nepasíruje.

TIP: Hotový guláš se můžete zjemnit přidáním 125 g šlehačkové nebo zakysané smetany.

Hovězí nebo vepřový guláš
Hovězí nebo vepřový guláš se připravuje stejně jako telecí. Odlišují se jen délkou dušení a samozřejmě chutí. Do hovězího guláše se dává cibule nakrájená na proužky. Maso se dusí asi 135 min. Vepřový guláš se dusí podstatně kratší dobu, asi 75 min.

Podobné recepty:

Telecí řízky po boloňsku, Telecí panenka v sýrovém těstíčku, Telecí kotlety na modenský způsob, Dušená telecí, Telecí karbanátky