Pečená krůta

21.11.2011
Potřebujeme:

1 krůtu, sůl, majoránka, 150 g uzené slaniny, 100 g sádla, masový vývar na podlévání

Jak na to:

Na pečení si vybíráme menší kusy s hmotností 3 až 4 kg. Očištěnou vykuchanou krůtu omyjeme a osušíme, ze stehen odstraníme šlachy. Zevnitř i zvenčí ji osolíme a posypeme majoránkou. Prsa prošpikujeme plátky uzené slaniny, případně ji plátky slaniny obložíme. Pak krůtu položíme na pekáč hrudí dolů a polijeme horkou mastí, podlijeme masovým vývarem, přikryjeme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 60 minut. Pokud nemáme dostatečně velký pekáč, uděláme si ochranný obal z alobalu tak, aby se nedotýkal krůty. Pak krůtu odkryjeme, obrátíme a průběžně poléváme vlastní šťávou. Upečeme do měkka. V případě potřeby krůtu podléváme.

Podobné recepty:

Krůta pečená na bylinkách, Krůta pečená, Krůta s pomeranči, Krůta s pomeranči, Krůta s kaštanovou nádivkou