Krůta pečená na bylinkách

15.2.2012
Potřebujeme:

celou krůtu, 180 ml olivového oleje, 15 g granulovaného česneku, 3 g sušené bazalky, 0,7 g šalvěje, 6 g soli, 1 g pepře, půl litru vody

Jak na to:

Předehřejte si troubu na přibližně 160 až 170 stupňů. Pokud již máte očištěnou krůtu, připravte si velikostí vhodný pekáč s poklicí.
V menší misce rozmíchejte olivový olej, česnek, bazalku, šalvěj, sůl a pepř. Připravenou emulzí potřete celou krůtu. Na dno pekáče nalijte vodu, přiklopte a nechte péct.
Krůta se peče 3 až 3 1/2 hodiny. Čas od času potřete zbytkem bylinkové emulze a podlijeme, aby se krůta nepřipekla. Po upečení krůtu vyjměte z trouby a nechte ji asi 20 až 30 minut přikrytou pokličkou "odpočinout", než ji začnete porcovat.

Jako přílohu v našem kraji nejdříve zvolíte brambory. Ale můžete si dát i jakoukoliv nejlépe čerstvou zeleninu, špatné není ani pečivo.

Ze šestikilového krůty bude určitě 16 běžných porcí;
pro ty, kteří sledují správnou výživu můžeme dodat, že porce má asi 600 kalorií

Podobné recepty:

Krůta pečená, Krůta s pomeranči, Krůta s pomeranči, Pečená krůta, Krůta s kaštanovou nádivkou