Brokolicový-květákový nákyp

Potřebujeme:

500 g brokolice, 500 g květáku, sůl, 200 g vařené šunky, 40 g másla, 40 g polohrubé mouky, ¼ l vody z uvařené zeleniny, ¼ l mléka, mletý bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, 4 žloutky, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 4 bílky, tuk na formu

Jak na to:

Brokolici a květák očistíme, rozdělíme na růžičky, stopky nakrájíme na kostky. Připravenou zeleninu spaříme v dostatečném množství osolené vody, pak necháme okapat na sítu. Část vody si odložíme.
Šunku nakrájíme na malé kostky. Troubu předehřejeme na 200 ° C.
Máslo rozpustíme a přimícháme mouku. Když začne směs pěnit, za stálého míchání přilijeme vodu z uvařené zeleniny a mléko.
Vaříme několik minut, přičemž stále mícháme.
Odstavíme z ohně, přimícháme žloutky a 75 g nastrouhaného sýra. Osolíme, ochutíme kořením a muškátovým oříškem.
Do vymazané nákypové formy střídavě navrstvíme brokolici a květák a posypeme kostičkami šunky.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme do bešamelovou-sýrové omáčky.
Rovnoměrně ji nalijeme na nákyp, posypeme zbylým sýrem a na střední příčce trouby pečeme asi 30 minut do zlatohnědá.

Podobné recepty:

Brokolicový-květákový nákyp, Květákový nákyp se šunkou, Květákový-brokolicový nákyp se sýrem, Květákový nákyp, Brokolicovy nakyp