Gratinované brambory s paprikou

Potřebujeme:

2 lžíce olivového oleje, 2 středně velké oloupané cibule nakrájené na tenké plátky, 2 středně velké odjádřené zelené papriky nakrájené na tenké plátky, 1 000 g oškrábaných brambor nakrájených na tenké plátky, 200 g hrubě strouhaného vyzrálého čedaru, 400 ml mléka, 1/4 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 1/4 lžičky muškátového oříšku

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké pánví rozehřejeme olej a za občasného míchání na něm podusíme cibuli a papriku do měkka.
Třetinu brambor rozložíme do vymazaného mělkého pekáče a zakryjeme polovinou cibule s paprikou. Nasleduje další vrstva brambor a zeleniny, navrch rozprostřeme poslední třetinu brambor. Povrch rovnoměrně posypeme čedarem.
Do mléka zamícháme sůl, trochu pepře a muškátový oříšek a touto směsí brmbory opatrně zalijeme. Pečeme v horní části trouby 1-1/2 hodiny, až se brambory upečou, mléko vsákne a na povrchu jídla se objeví zlatavé bubliny.
Podáváme s bagetou a chřupavým zeleninovým salátem.

Podobné recepty:

Gratinované brambory s popcornem, Gratinované Dauphinios, Fazolková mléčná polévka, Bramborový perkelt, Gratinované francouzské filé