Preburdin bažant

18.9.2008
Potřebujeme:

bažant, slanina na prošpikování (asi 100-150g), několik zrnek jalovce (12), nového koření (12) a sůl (2 - 3 polévkové lžíce), bobkový list (3 větší), máslo (150-200g), červené víno (100-150ml), příloha - rýže, bramborové pyré

Jak na to:

Bažanta celého, nebo rozčtvrceného (lépe je skutečně celého) prošpikuje lehce anglickou slaninou (já použila slaninu bez kůže a bylo to také vynikající). Potom si rozdrtíme zrnka jalovce a nového koření a smícháme se solí dohromady, tuto směs pak do bažanta zevnitř i z vnějšku vetřeme. Bažant se dá do misky, přidá se k němu bobkový list a přelijeme se rozpuštěným máslem a necháme 2dny v lednici odpočinout přesně v takovém stavu, v jakém to v míse po polití máslem skončí. (Já nechala 3 dny a ničemu to nevadilo.) Potom se tak, jak je, dusí doměkka podlíváním červeným vínečkem a v závěru se dopeče v troubě dozlatova. Podává se s bramborovým pyrém a salátem z červeného zelí.

Podobné recepty:

Plněný bažant, Bažant pečený na ovoci, Dušený bažant s jablky a ananasem, Bažant pečený s jablky, Bažant na smetaně