Zapékané kedlubny s uzeným masem

17.4.2008
Potřebujeme:

Jedna větší kedlubna, 50g kvalitního libového uzeného masa (možno nahradit šunkou), lžíce tuku (Hery), 1 vejce, 1/2 šlehačky, trochu strouhanky, 10g strouhaného tvrdého sýra, můžeme přidat zelené bylinky - petrželku, pažitku

Jak na to:

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na takové středně silné plátky (asi 3 m), vaříme v osolené vodě přibližně 15 minut, až budou skoro měkké, nesmí se rozpadat. Uzené necháme chvíli vařit. Maso nadrobno nakrájíme nebo v mixeru rozmixujete na drobno. Troubu předehřejeme. Zapékací misku vymažeme tence tukem, dno zakryjeme plátky kedluben, posypeme uzeným nebo šunkou, zaprášíme strouhankou a strouhaným sýrem (strouhanku a sýr jen trošku - spíš jako koření), znovu položíme vrstvu kedluben, posypeme zbytkem uzeného, zelenými bylinkami. Takto připravený pekáček necháme ve předem vyhřáté troubě chvíli zapékat - asi 15 minut. V hrnku rozšleháme vajíčko, přidáme šlehačku a vyšleháme krátce vidličkou, až se vajíčko se šlehačkou spojí. Přelijeme rozpečené kedlubny a necháme ještě asi 20 minut zapéct - až bude povrch lehce zlatý.Můžeme podávat jako samostatný pokrm (třeba s kompotem).

Podobné recepty:

Kedluben plněný masem, Zelné palačinky s uzeným masem, Kedlubny zapékané se sýrem, Závin s uzeným masem, Kedlubny plněné masem a žampiony