Vánoční krůta

14.11.2011
Potřebujeme:

1 krůtu, 200 g mandlí, 1-1,5 dcl jedlého oleje, mouku, vývar nebo vodu, 300 g žemlí, 2 dcl mléka 100 g másla, 4 vejce, petrželku, muškátový oříšek

Jak na to:

Očištěnou a osušenou krůtu naplníme zvlášť připravenou nádivkou a zašijeme. Na povrchu ji ozdobíme mandlemi, osolíme, uložíme na pekáč s olejem a dáme do vyhřáté trouby. Během pečení krůtu obracíme, aby kůže rovnoměrně zrůžověla a poléváme olejem. Upečenou krůtu vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme, dokud se tuk neoddělí od šťávy. Krůtu nakrájíme na porce i s nádivkou a polijeme upravenou šťávou.
Příprava mandlí na ozdobení krůty: Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme do tvaru klínu. Pomocí ostrého nože jejich nahusto povpichujeme do prsou a stehen krůty.
Příprava náplně: Housky nakrájíme na menší kostky a pokropíme mlékem. Máslo a žloutky utřeme do pěny, z bílků vyšleháme sníh, přidáme nadrobno posekanou zelenou petrželku a nastrouhaný muškátový oříšek. Zbytek mandlí nakrájíme a přidáme do nádivky, kterou zlehka utřeme. Nádivkou naplním břišní dutinu krůty.

Podobné recepty:

Krůta s pomeranči, Novoroční bábovka, Krůta s pomeranči, Vánoční cukroví, Krůta pečená na bylinkách