Jablečno-hruškový koláč s marcipánem

29.11.2011
Potřebujeme:

250 ga 1 PL měkkého másla, 200 g práškového cukru, 500 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli
Náplň: 6 kyselejších jablek, 3 hrušky, 100 g marcipánu, 100 g hnědého cukru, 100 g rozinek, šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče , 250 ml smetany ke šlehání

Jak na to:

Do velké mísy dáme 250 g másla, moučkový cukr, prosátou mouku, 4 vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, přidáme několik lžic mléka. Mísu s těstem přikryjeme a na hodinu odložíme do chladničky. Jablka a hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na osminky. Marcipán nakrájíme na malé kousky. Kousky ovoce a marcipánu smícháme ve velké misce s cukrem, rozinkami, pomerančovou šťávou a nastrouhanou kuru. Dortovou formu vymažeme lžící másla. Dvě třetiny těsta vyválíme na pomoučněném vále do kruhu o průměru přibližně 30 cm. Těsto dáme do formy, přičemž dokola vytvoříme 3 až 4 cm okraj. Ovocnou-marcipánovou náplň rozetřeme na těsto ve formě. Zbytek těsta vyválíme do kruhu, který jako pokličku přeložíme na nádivku. Mírně přitlačíme. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Upečený koláč necháme ještě 20 minut ve vypnuté troubě, a až potom ho vyjmeme. Podáváme ještě teplý s hustou šlehačkou.

Podobné recepty:

Hruškový koláč se skořicí, Kuřecí prsa s rokfortovou omáčkou, Krůtí prsa s rokfortovou omáčkou, Hruškový koláč, Francouzský hruškový koláč