Brynzové opekance

Potřebujeme:

400 g hladké mouky, špetku soli, 20 g moučkového cukru, mléko
Kvásek: 200 ml mléka, 20 g droždí, 10 g moučkového cukru
Drobenku: 200 g brynzy, 100 g prorostlé slaniny (nemusí být), mast

Jak na to:

Do vlažného mléka vložíme droždí, cukr, zamícháme a když začne kynout, přimícháme ho do mouky, přidáme cukr a sůl. Podle potřeby přidáme do těsta ještě vlažné mléko a dobře ho vypracujeme.
Z uhnětena těsta tvarujeme na pomoučněném vále asi jeden centimetr tlusté palice, které uložíme na vymazaný plech. Palice každé dva centimetry nařízneme nožem, přeložíme je na plech, necháme vykynout, a pak upečeme. Vychladlé jejich odložíme do druhého dne.
Po odležení je oddělíme v místech, kde jsme palice nařezali.
Opekance vhodíme do vroucí vody a když vyplavou na hladinu, rychle je vyndáme, aby velmi neprosáklo vodou. Odložíme je na talíř a omastíme.
Slaninu nadrobno nakrájíme a vyškvařit. Brynzu smícháme se škvařenou mastí a opečenou slaninou. Opekance polijeme a podáváme teplé.

Podobné recepty:

Vánoční opekance - pupínky, Zelenino-hřibová polévka s opekancemi, Opekance s mákem, Brynzové palačinky, Smažené palačinky plněné brynzové nádivkou