Rebarborový-jahodový koláč

30.11.2011
Potřebujeme:

100 g cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, 300 g rebarbory, 200 g čerstvých jahod, 100 g karamelového sušenek, například Lotus nebo piškotů, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek na potření

Jak na to:

Z másla, cukru a mouky vypracujeme hladké a vláčné těsto. Bochník odložíme na půlhodinu do chladu a připravíme si nádivku. Oloupanou rebarboru nakrájíme asi na 3 cm kousky, krátce ji povaříme ve vodě se 150 g cukru. Vodu slijeme, rebarboru smícháme s pokrájenými jahodami. Válečkem na těsto nadrtíme sušenky. Z vychladlého těsta si kousek odložíme. Zbytek rozválíme do tvaru kruhu a vyložíme jím dno i boky vymazané dortové formy. Okraje dekorativně stlačíme. Na těsto rozdělíme poloviční množství podrcených sušenek a jahodově-rebarborový směs. Druhou polovinu keksíkové drtě smícháme s vanilkovým cukrem a rozdělíme ji na jahodově-rebarborový nádivku. Odložený kousek těsta rozválíme na tenký plát, pořežu ho na proužky, uložíme je na koláč do tvaru mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct. Pečeme při teplotě 170 - 175 ° C 30 - 40 minut. Koláč krájíme, až když je dobře vychladlý.

Podobné recepty:

Rebarborový koláč, Rebarborový koláč s jahodami, Patrový rebarborový zákusek, Patrový rebarborový zákusek, Patrový rebarborový zákusek