Rebarborový koláč s jahodami

17.1.2012
Potřebujeme:

100 g cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, 300 g rebarbory, 200 g čerstvých jahod, 100 g karamelového sušenek například Lotus nebo piškoty, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek na potření

Jak na to:

Z másla, cukru a mouky vypracujeme hladké a vláčné těsto. Bochník odložíme na 1 / 2 do chladu a připravíme si nádivku.
Oloupanou rebarboru nakrájíme asi na 3 cm kousky, krátce ji povaříme ve vodě se 150 g cukru. Vodu slijeme, rebarboru smícháme s pokrájenými jahodami. Válečkem na těsto nadrtíme sušenky. Z vychladlého těsta si kousek odložíme.
Zbytek rozválíme do tvaru kruhu a vyložíme jím dno i boky vymazané dortové formy. Okraje dekorativní stlačíme. Na těsto rozdělíme poloviční množství podrcených sušenek a jahodově-rebarborový směs.
Druhou polovinu sušenkové drtě smícháme s vanilkovým cukrem a rozdělíme ji na jahodově-rebarborový nádivku. Odložený kousek těsta rozválíme na tenký plát, pořežu ho na proužky, uložíme je na koláč do tvaru mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct.
Koláč krájíme, až když je dobře vychladlý.

Podobné recepty:

Rebarborový-jahodový koláč, Rebarborový koláč, Patrový rebarborový zákusek, Patrový rebarborový zákusek, Patrový rebarborový zákusek