Obrácený koláč
Potřebujeme:1 kg jemně kyselých tvrdých jablek, 100 g moučkového cukru, 50 g rozinek
Těsto: 1 vejce, 250 g hladké mouky, 125 g másla, špetku soli, máslo na vytřené formy
Do prosáté mouky dáme sůl, nakrájené studené máslo a vejce. Rychle zpracujeme rukama, vypracujeme těsto a hotové zabalíme do fólie. Odložíme do chladničky na hodinu.
Jablka oloupeme, nakrájíme na osminy a zbavíme jadérek. Formu vytřeme máslem, vysypeme cukrem a vyložíme jablky a rozinkami. Formu vložíme do trouby a jablka při nižší teplotě 10 až 15 min zapékáme, aby cukr a šťáva z jablek začali karamelizují.
Těsto necháme trochu změknout a rozválíme do tvaru formy. Jablka ve formě překryjeme těstem, dobře ho přitlačíme a formou opět vložíme do trouby. Pečeme při 180 C asi 20 až 25 min dozlatova.
Hotový koláč necháme alespoň čtvrt hodiny chladnout, přikryjeme talířem a vyklopíme.
Obrácený koláč s hruškami, Obrácený koláč s hruškami, Jablečný koláč - obrácený, Obrácený jablečný koláč, Obrácený jablečník