Žemličky

Potřebujeme:

12 housek
1 balíček droždí (42 g), 1 PL moučkového cukru, 500 g hladké mouky, 1 KL soli, 4 lžíce oleje, 250 ml vody

Jak na to:

Do šálku dáme 1 PL moučkového cukru a rozdrobíme droždí. Necháme odstát. Zatím si navážíme 500 g hladké mouky, přidáme 1 KL soli a 4 lžíce oleje.
Droždí s cukrem se rozpustilo, důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Nalijeme k mouce, přidáme 250 ml vody a vypracujeme hladké těsto.
Těsto zabalíme do sáčku nebo alobalu či fólie. Dáme do lednice na celou noc. O vyjmutí z chladničky opět prohněteme. Rozdělíme na 12 částí a vy-formujeme žemličky. Každou potřeme olejem (pokud je nechcete mít křupavé, ale lesklé, potřete je slanou vodou). Posypeme mákem nebo sezamem či kmínem. Pečeme v rozehřáté troubě na 220 ° C asi 20-25 minut.

Podobné recepty:

Dršková polévka z hlívy ústřičné, Sýrovo-šunkové žemličky z listového těsta, Pařížské žemličky, Slané dalamánky s ovesných vločkami, Grahamové žemličky