Slané dalamánky s ovesných vločkami

Potřebujeme:

400 g hladké mouky, 150 g ovesných vloček, 2 lžičky soli, 3 dcl vlažného mléka nebo sladké smetany,
Na posypání a potření: trochu mléka + hrubší sůl, sezam nebo kmín, chlebové koření (pokud máte)
Kvásek: kostku droždí, lžičku krystalového cukru, špetku soli, vlažné mléko

Jak na to:

Na desku si nachystejte kvásek - do vlažného mléka rozdrťte kostku kvasnic, přidejte do něj špetku soli a lžičku krystalového cukru.
Odvážíme si hladkou mouku a 2x ji prosejeme. Do mísy odvažte ovesné vločky. Do mísy přidejte malou lžičku-dvě soli, pokud máte chlebové koření, přidejte jej. Směs pořádně promíchejte a přidejte vlažné mléko, kvásek z hrnečku, pokud je již hotový. Vše dobře smícháme.
Těsto přeložte na desku. Prohněťte ho a dejte do misky na teplé místo vykynout. Těsto kyne asi 2,5 hodiny. Vykynuté těsto poprašte moukou, přemístit, vytvarujte váleček a rozdělte ho na stejné části, z nichž vytvarujete malé žemličky. Dalamánky přeneste na plech a nechte ještě 20 minut kynout.
Žemličky potřete mlékem, vyválejte v sezamu a ostrým nožem jejich překrojte do kříže. Pečte při teplotě asi 180-190 stupňů 25-35 minut.

Podobné recepty:

Česnečka s ovesnými vločkami, Placky z ovesných vloček, Domácí slané dalamánky, Pomazánka s ovesnými vločkami, Nepečený dort z ovoce a ovesných vloček