Koláč s piniovými oříšky a jablky

23.2.2012
Potřebujeme:

Těsto: 125 g polohrubé mouky, 125 g másla, 124 g nízkotučného tvarohu, špetku soli, tuk na vymazání formy
Obložení: 2 vejce, 50 g moučkového cukru, 200 ml zakysané smetany, 1 PL citronové šťávy, 4 kyselkavé jablka, 2 lžíce meruňkového džemu, 1 PL piniových oříšků, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Mouku se solí smícháme na pracovní desce. Přidáme nakrájené máslo, tvaroh a vše spolu vypracujeme na hladké těsto. Rozválíme ho, přendáme do vymazané formy a vytvarujeme vyšší okraj. Odložíme do chladu alespoň na 30 min.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a vmícháme smetanou s citrónovou šťávu. Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na měsíčky.
Těsto potřeme polovinou krému, ozdobně obložíme jablky, zalijeme zbylým krémem a v troubě vyhřáté na 180 C pečeme asi 15 min.
Meruňkový džem zahřejeme a propasírujeme přes sítko. Po 15 min pečení koláč vyjmeme, rovnoměrně pokapeme džemem, posypeme piniovými oříšky a práškovým cukrem. Pečeme dozlatova dalších 15 min.

Podobné recepty:

Grilovaný španělský salát s jablky a piniovými oříšky, Pirohy plněné cuketou a piniovými oříšky, Jablečný koláč, Mrkvový koláč, Mrkvový koláč