Rebarborový koláč s drobenkou

8.3.2012
Potřebujeme:

400 g očištěné rebarbory, 2 sklenice bílého jogurtu (pohár o objemu 200 ml), 2 vejce, 2 PL oleje, 2 sklenice polohrubé mouky, 1 sklenice krystalového cukru, 1 prášek do pečiva
Drobenku: 50 g másla, 80 g hrubé mouky, 40 g Moučková cukru

Jak na to:

Rebarboru omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kousky. V míse zasypeme krystalovým cukrem a necháme odležet alespoň 30 minut. Rebarbora zatím pustí šťávu, čímž se zbaví trpce-kyselé chuti. Scedíme ji a vymačkáme.
Smícháme jogurt se žloutky a olejem, přidáme mouku, krystalový cukr, prášek do pečiva a vše spolu vyšleháme. Jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků se špetkou soli. Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a navrch dáme nakrájenou rebarboru.
Z másla, hrubé mouky a moučkového cukru uděláme drobenku, kterou posypeme těsto s rebarborou a celé to posypeme skořicí a cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 60 minut při 180 ° C. Musíme dávat pozor, aby se rebarbora nespálila. Koláč necháme vychladnout.

Podobné recepty:

Rebarborový koláč, Jogurtový koláč, Rebarborový koláč s rumovým karamelem, Rebarborový koláč s jahodami, Rebarborový-jahodový koláč