Brokolicový nákyp se sýrem

Potřebujeme:

750 g brokolice, 1 cibuli, 2 Pl másla nebo margarínu, 5 zarovnaných PL hladké mouky, 1/2 l mléka, 150 g nastrouhaného ementálu, sůl, pepř, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, 4 plátky másla

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Brokolici omyjeme, očistíme a rozebereme na růžičky, stonek nakrájíme, 5-6 minut povaříme ve vroucí osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat na sítu.
Cibuli očistíme, nakrájíme. V hrnci rozpustíme máslo, cibuli osmahneme, zaprášíme moukou, vmícháme mléko, necháme sevřít a na minimu za stálého míchání 5 minut bublat.
Vmícháme 100 gramů nastrouhaného sýra, dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Trochou másla vymastíme pekáč nebo nákypovou formu. Rovnoměrně rozložíme brokolici, zalijeme sýrovou omáčkou, na ni rozložíme kousky másla.
Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 20 minut. Těsně před dopečením posypeme zbylým sýrem. Podáváme s vařenými bramborami nebo s chlebem.

Podobné recepty:

Brokolicový nákyp, Brokolicový-květákový nákyp, Brokolicovy nakyp, Brokolicový-květákový nákyp, Brokolicový nákyp