Moravské koláče

Potřebujeme:

50 dkg mouky, 42 g droždí (1 kostka), špetka soli, 3,5 - 4 dl teplého mléka, 1 až 2 žloutky, 250 g Palmarinu, 250 g hrudkového tvarohu, džem, olej na plechy nebo papír na pečení

Jak na to:

Z mouky, droždí, soli, 1 žloutku a mléka vypracujeme lehké těsto, které na pomoučněném vále rozválíme. Něj na hrubším struhadle rovnoměrně nastrouháme Palmarín z chladničky. Těsto složíme na čtverec, rozválíme, opět složíme na čtverec a opět rozválíme. Necháme 15 minut kynout na desce, mezitím si připravíme dva plechy, které si buď naolejovat nebo vysteleme papírem na pečení a rozpálíme troubu na cca. 170 ° C. Těsto nakrájíme na čtverce asi 10x10 cm, do středu každého dáme hromádku tvarohu, okraje spolu slepíme a vytvarujeme kuličky, které ukládáme slepenou stranou na plech. Spodek kulek nejdříve "namočím" v mouce, aby se nepřipekly na plech. Do středu každé kuličky dnem menšího poháru vtlačíme jamku, do které dáme hromádku povidel (pokud jamka není přesně ve středu, ale blíže k některému okraji, povidla vyteče, ale po upečení se dá lžičkou "vrátit" na místo), okraje koláče potřeme rozšlehaným žloutkem (na jeden plech potřebujeme 1 žloutek). Pečeme na 170 ° C asi 40 minut, dokud okraje nezrůžovějí.

Podobné recepty:

Moravské koláče, Špagety na kari, Moravské koláče, Pastevecká kýta, Těsto na kynuté koláče