Zapékaný lilek

Potřebujeme:

1 větší lilek, 4 rajčata, 100 g ovčího sýra anebo sýr tofu, 1 bílý jogurt, 3 stroužky česneku, 1, 5 dl kečupu, olej, červenou mletou papriku, tymián, sůl, bylinkovou sůl, trochu oleje na vymazání zapékací nádoby , čerstvou nebo sušenou pažitku

Jak na to:

Umytý lilek pokrájejte na kolečka silné asi 1,5 cm, z obou stran je osolte, uložte do misky a nechte asi 30 min. odležet, aby z nich vytekla nahořklá šťáva. Pak je pod tekoucí vodou opláchněte od soli, rukama vyždímejte a osušte papírovými ubrousky. Na pánvi s trochou horkého oleje kolečka lilku osmahneme dočervena. Opražené kousky ukládejte na papírové ubrousky, aby do nich vsákl přebytečný tuk. Ve výpeku velmi krátce osmahneme prolisovaný česnek a papriku, přidejte kečup, 1 PL vody, tymián a chvíli vařte. Do zapékací nádoby vymazané olejem uložte kolečka lilku, zalijte je ochuceným kečupem a obložte vrstvou rajčat pokrájených na kolečka. Povrch posypte nastrouhaným sýrem, polijte bílým jogurtem, osolte bylinkovou solí a v troubě předehřáté na 175 ° C zapékejte asi 20 min. Ještě teplé ozdobte sekanou pažitkou.

Podobné recepty:

Zapékaný lilek, Zapékaný lilek se sýrovo-smetanovou náplní, Zapékaný lilek pro labužníky, Můj lilek, Lilek s jogurtovým dresinkem