Kachna na víně s pekingským zelím
1 mladou kachnu, sůl, 1 lžičku drcené a 1 lžičku celé kmínu, 2 dl vína, 1 PL medu, 1 PL másla, 1 PL sójové omáčky, 2-3 jablka, 1 větší, tvrdší hlávka pekingského zelí
Jak na to:Kachnu večer před přípravou omyjte, osušte, posolte, posypte 1 PL drceného kmínu zvenku i zevnitř a nechte odležet v chladu. Na druhý den vložte do kachny jablka a dejte péct do vyhřáté trouby. Během pečení podlévejte vínem smíchaným s medem a výpekem polévejte celou kachnu.
Pekingské zelí pokrájejte na nudličky a přibližně v polovině pečení, když už kachna dostává zlatavý nádech, přidejte do pekáče, promíchejte se šťávou, dochuťte sójovou omáčkou, pokud není kachna mastná, zjemněte máslem a spolu pečte - duste doměkka. Podávejte s bramborovým nebo s klasickým pářením knedlíkem. Jablka z kachny vyberte dříve, než se stihnou rozpadat nakrájejte je, odstraňte jádřinec a podávejte spolu s přílohou.
Pečená kachna s červeným zelím, Kachna na víně, Pečená kachna s medem, Pečená kachna obložená jablky, Kachna na medu