Kuřata s jablky a pomeranči

Potřebujeme:

4 kuchyňsky upravená malá kuřata asi po 4000 g (možno nahradit 1,5 kg kuřecího masa), 600 g oškrábaných brambor nakrájených na tenké plátky, 300 g oloupaných a odjádřených zelených dezerních jablek nakrájených na dílky, 1 velká oloupaná cibule nakrájená na kolečka, 1 malý bobkový list, 3 snítky petrželky, 1 středně velký očištěný stonek řapíkatého celeru nakrájený na tenká kolečka, jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče, po 1/4 lžičce mletého hřebíčku a mletého nového koření, 3/4 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 300 ml čerstvé pomerančové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 3 lžíce strouhanky, 1 velký pomeranč nakrájený na plátky a snítky řeřichy na ozdobení

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřata ve hřbetu rozřízneme, rozevřeme a rozložíme na plocho. Dobře je omyjeme a vysušíme kuchyňským papírem. Brambory, jablka a cibuli narovnáme do velké, mírně vymazané zapékací mísy. Přidáme bobkový list, petrželku, celer a pomerančovou kůru. Posypeme hřebíčkem, novým korením a skořicí a ochutíme polovinou soli a trochou pepře.
Kuřata rozložíme kůží navrch doprostřed zapékací mísy a ochutíme je zbytkem soli a trochou pepře. Pak je přelijeme pomerančovou šťávou, potřeme olejem a posypeme strouhankou. Pečeme 1-1 1/4 hodiny, až zelenina změkne a kuřata jsou upečená - mají křupavou, zlatavou kůží. Vyjmeme bobkový list, hotové jídlo ozdobíme a podáváme.

Podobné recepty:

Jogurtový pohár s pomeranči a jablky, Smažené kuře s omáčkou, Kuře na rajčatech s pomerančema, Grilované kuřata se žampiónovou omáčkou, Grilovaná kuřata se žampiónovou omáčkou