Grilovaná kuřata se žampiónovou omáčkou

Potřebujeme:

2 malé kuřata, 30 g másla, olej na potření grilu, 1 lžíci dijonské hořčice, 15 g strouhanky, svazek řeřichy, pepř, sůl

Žampionová omáčka: 150 g žampionů, 60 g másla, 4 lžíce polosuchého bílého vína, 4 lžíce bílého vinného octa, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 a půl lžíce dijonské hořčice, 15 g mouky, 375 ml kuřecího vývaru

Jak na to:

Nůžkami na drůbež vystřihneme a odstraníme páteř kuřat. Odstraníme konce křídel a třmínek. V kůži mezi stehnem a prsní kostí vykrojíme otvor a protáhneme jím nohu.
Grilovací jehlou propíchneme kuře od jednoho křídla po druhé.
Další jehlu vedeme přes stehna.
Na pánvičce rozehřejeme máslo a polovičkou z něj natřeme kuřata.
Pak je osolíme a opepříme.
Kuřata položíme na gril, který jsme potřeli olejem. Grilujeme 15 minut, během grilování je ještě jednou natřeme máslem. Z druhé strany grilujeme 10 minut.
Kuřata znovu obrátíme, natřeme hořčicí a posypeme strouhankou.
Grilujeme ještě asi 10 minut doměkka.
Žampionová omáčka: V mělké míse rozmačkáme vidličkou máslo, přidáme k němu mouku a dobře vymícháme.
V rendlíky rozpustíme polovinu zbylého másla, přidáme nakrájené žampiony a dusíme 3 až 5 minut doměkka.
V jiné rendlíky rozpustíme ostatní máslo a dáme do něj šalotku s česnekem a osmahneme doměkka. Přidáme víno s octem a pomalu vaříme.
Přimícháme hořčici, vývar, dušené žampiony a 5 minut povaříme.
Do vařící omáčky přidáváme po kouskách máslo, rozmíchané s moukou.
Omáčka zhoustne, podle chuti ji osolíme a opepříme. Kuřata upravíme na talíři, ozdobíme řeřichou a polijeme trochou omáčky.
Zbytek omáčky podáváme zvlášť. Podáváme s hranolkami.

Podobné recepty:

Grilované kuřata se žampiónovou omáčkou, Grilovaná kuřecí prsa, Smažené kuře s omáčkou, Krutí řízky se žampionovou omáčkou pro pravé gurmány, Grilovaná kuřecí stehna