Základní chleba

Potřebujeme:

380g vody, 2 lžíce octa, 2 lžičky soli, 1-2 lžičky cukru, 600g mouky (400g hladké, 100g žitné celozrnné, 100g jiné, např.špaldové), 1/2 sáčku sušeného droždí s modrým ptákem Saf nebo 1/4 kostky čerstvého, 2-3 lžičky drceného kmínu

Jak na to:

Všechny suroviny dáváme do pekárny v pořadí, jak jsou v surovinách popsané, tedy nejdříve tekuté přísady a potom sypké. Poměry mouky můžeme libovolně měnit, při zachování 600g. Čím více žita, tím bude chleba hutnější a méně vykyne. Pozor na přídavek mouky bez lepku- rýžové, kukuřičné. Té opravdu max.100g . Pro lepší vláčnost můžeme do sypkých přísad dát i sušenou bramborovou kaši, kterou započítáme do 600g. Kdo má rád, může přidat i libovolná semínka. Droždí dáváme nakonec tak, aby nebylo ve styku s vodou, obzvláště při odloženém startu.Po upečení chléb necháme chvíli v pekárně, vyklopíme na mřížku a vydloubneme háky. Zabalíme do suché utěrky.Recept je pro chléb velikosti 1300g Pekárna Unold 8658, program základní, velikost II, kůrka střední, trvání programu 3,30 hod.

Podobné recepty:

Základní recept na chleba v domácí pekárně, Grahamový chléb, Jablečný štrúdl, Obalovaný chleba ve vajíčku na sladko, Základní rybí vývar