Čirý rajčatový vývar se sýrovými krutony

Potřebujeme:

800 g zralých rajčat, 2 řapíky celeru, 1 šalotka, 2 lžíce olivového oleje, 1 snítka tymiánu, 1 lžička rozmarýnu, půl bobkového listu, 4 kuličky bílého pepře, špetka cukru, půl litru zeleninového vývaru, 2 plátky veky ze včerejšího dne, 1 stroužek česneku, 20 soleného másla, několik bazalkových list

Jak na to:

Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky. Řapíkatý celer a šalotku nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata, bylinky, celý pepř a cukr. Osolíme a zalijeme vývarem. Necháme jednou přejít varem. Přikryjeme, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 30 minut pod bodem varu. Veku nakrájíme na drobné kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme do nepříliš rozehřátého oleje. Přidáme kostičky veky a dozlatova opékáme. Vývar procedíme přes husté síto. V žádném případě rajčata sítem neprolisujeme, protože vývar musí zůstat čirý. Vývar znovu mírně povaříme a odstavíme ze sporáku. Solené máslo nakrájíme na vločky a metlou je zašleháme do vývaru. Vývar rozdělíme do čtyř polévkových šálků a posypeme jemně nasekanou bazalkou. Krutony podáváme oddělené.

Podobné recepty:

Polévka z medvědího česneku s opečenou rybou, Rajčatová šťáva, Krémová pórková polévka, Čirý zeleninový vývar, Krémová polévka s bylinkami