Čirý zeleninový vývar

Potřebujeme:

1 cibule, 3 velké mrkve, půl malé celerové bulvy, 1 petržel, 1 pórek, 2-3 kapustové listy, 2 celerové řapíky, 1 lžíce sójového nebo jiného chuťově neutrálního oleje, 1 svazek hladké petrželky, snítka tymiánu, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 6 kuliček pepře, sůl, 2 a půl litru vody

Jak na to:

Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Pórek podélně rozpůlíme, důkladně opláchneme a nadrobno nakrájíme podobně jako kapustu a řapíkatý celer. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm opečeme. Přidáme petrželku, bylinky a koření. Osolíme a zalijeme vodou. Prudce přivedeme k varu, potom teplotu snížíme. Přikryté zvolna vaříme asi 50 minut. Vývar scedíme přes husté síto. Podáváme ho s vložkou nebo ho zahustíme.
Podáváme s bílou vekou.

Podobné recepty:

Čirý rajčatový vývar se sýrovými krutony, Lasagne Frankie, Silný čirý hovězí bujón, Kuře ze Španělska, Zeleninový džus s paprikou