Hruškový koláč

14.10.2011
Potřebujeme:

Těsto: 100 g másla, 200 g mouky, 40 g soli, špetku soli, 1 žloutek, 2 lžíce rumu nebo jablečného moštu
Náplň: 2 jablka, 6 zralých hrušek, 1 citron, 5 lžic hruškové šťávy z kompotu na hrot nože špetku skořice a mletého hřebíčku, 25 g sekaných pistácií, tuk na vymazání dortové formy

Jak na to:

Do mísy dáme máslo, mouku, cukr, sůl, žloutek, rum nebo jablečný mošt. Krátce promícháme, a pak zpracujeme s pomocí ručního šlehače.
Pomoučníme si ruce a těsto mícháme, dokud se nezačne lesknout. Pak z něj zformujeme kouli, zabalíme a na 1 / 2 hodiny uložíme do chladničky.
Mezitím oloupeme jablka a 2 hrušky, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a pokrájíme na kousky. Z citronu vymačkáme šťávu.
Do hrnce dáme jablka, pokrájené hrušky s hruškovým sirupem, skořicí, hřebíčkem a citronovou šťávou. Hrnec přikryjeme a při nízké teplotě všechno pomalu dusíme, dokud ovoce nezměkne. Pak ho odkryté vaříme ještě asi 15 minut. Odstavíme a ovocnou kaši necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme na 180 ° C. Otevírací dortovou formu potřeme tukem. Těsto rozválíme na placku ve velikosti dna a vložíme
do formy. Okraje vytáhneme do výšky asi 3 cm. Těsto potřeme ovocnou kaší av troubě pečeme asi 20 minut.
Mezitím oloupeme zbylé hrušky, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky, které úhledně rozložíme na Předpečený koláč.
Posypeme pistáciemi, koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších 15 minut.

Podobné recepty:

Hruškový koláč se skořicí, Kuřecí prsa s rokfortovou omáčkou, Krůtí prsa s rokfortovou omáčkou, Hruškový koláč, Francouzský hruškový koláč