Hruškový dort se skořicí

1.12.2011
Potřebujeme:

Těsto: 4 vejce, 4 lžíce teplé vody, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g krystalového cukru, 60 g mletých ořechů, 110 g hrubé mouky, 1 kypřící prášek, 30 g kakaa
Náplň: 1 větší hruškový kompot, 1 šlehačku (250 ml ), 200 g zakysané smetany, 40 g mletých ořechů
Na posypání: 1 lžíci moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, půl lžičky mleté ​​skořice

Jak na to:

Vejce rozklepneme a, opatrně oddělíme bílky od žloutků. K bílkem přidáme 4 lžíce teplé vody a vyšleháme do tuha. Přidáme vanilkový a krystalový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Postupně přimícháme žloutky, mleté ​​ořechy, prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem a opatrně vypracujeme těsto. Do dortové formy vyložené pečícím papírem vylijeme těsto a vložíme do vyhřáté trouby. Z upečeného vychladlého těsta odkrojíme přibližně půl centimetrovou vrstvu, kterou rozdrobíme do misky.
Náplň: Hrušky přecedíme a necháme okapat (hmotnost po odkapání by měla být asi 455 g). Šlehačku vyšleháme a smícháme se zakysanou smetanou. Přibližně třetinu šlehačkové směsi tence natřeme na dort. Okapané hrušky nakrájíme na tenké plátky a poklademe na šlehačkovou vrstvu. Mleté ořechy smícháme s drobky z těsta a spojíme se zbytkem šlehačky. Tuto směs navrstvíme na hrušky a posypeme práškovým a vanilkovým cukrem smíchaným se skořicí. Povrch dortu ozdobíme špetkou skořice a na 2 hodiny ji vložíme do chladničky.

Podobné recepty:

Hruškový koláč se skořicí, Kuřecí prsa s rokfortovou omáčkou, Krůtí prsa s rokfortovou omáčkou, Hruškový salát, Hruškový dort s citronovou šlehačkou