Hruškový dort s citronovou šlehačkou
Potřebujeme:1, 2 kg zralých aromatických hrušek, 100 g cukru, 1 balíček listového těsta, 1 citron, 400 g sladké smetany, několik lístků máty
Jak na to:Hrušky omyjte, oloupejte, překrojte napůl a vyjměte jádřince.
Cukr nasypte do zapékací mísy o průměru 24 cm a nechte zkaramelizovat, dokud není světle hnědý. Pak na karamel nahusto poklademe hrušky. Na hrušky položte listové těsto, které na okrajích přitlačte k zapékací míse. Pečte 15-18 minut v troubě předehřáté na 200 ° C, dokud těsto není zlatavé.
Mezitím omyjte citron pod tekoucí horkou vodou, osušte, kůru na jemno nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Ušlehejte šlehačku, kterou dochuťte nastrouhanou citrónovou kůrou, 1-2 lžičky šťávy a 1-2 lžičky moučkového cukru.
Dort vyklopte ze zapékací mísy a servírujte teplou, ozdobenou citronovou šlehačkou.
Tip: Dezert skvěle chutná i s vanilkovou zmrzlinou.
Ořechově - kávová dort, Vídeňský dort, Šlehačkový dort, Kuřecí prsa s rokfortovou omáčkou, Šlehačkový dort