Sýrové pirohy ve smetanové omáčce

Potřebujeme:

500 g brambor, 100 g polohrubé mouky, 1 vajíčko a sůl, sýr s modrou plísní
Omáčka: tavený sýr, mléko, hladká mouka, zakysaná smetana, sůl, petrželku a olej

Jak na to:

Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme je a rozmačkáme. Přidáme polohrubou mouku, vajíčko a sůl. Vypracujeme těsto, které vyválíme a vykrajujeme pirohy, které plníme sýrem s modrou plísní. Vložíme do vroucí vody na 5 minut. Vychladíme ve studené vodě a polijeme olejem. Na oleji zpěníme mouku. Promícháme, aby nevznikly hrudky, přidáme mléko, sůl a mícháme do sevření. Přidáme tavený sýr v střívka. Směs ve varu zahustíme smetanou. Za stálého míchání počkáme až se nám omáčka zahustí. Osolíme. Pirohy podáváme polité omáčkou a ozdobíme petrželkou.

Podobné recepty:

Krušnohorské pirohy, Marinované kuřecí prsa zapečené v smetanově sýrové omáčce, Sýrové koule s kyselou krémovou smetanou a křenem, Bramborové pirohy, Pirohy