Pečená husa s jablečno - cibulovou nádivkou

Potřebujeme:

4-5 kg ​​husa, 1/8 l červeného vína, 2-3 PL jablečného protlaku, 3-4 PL maizeny na zahuštění
Náplň: ¼ kg jablek, ¼ kg cibule, 4 rohlíky, 30 g másla (margarínu), 1 svazek petrželky, 2 vejce, 1/8 l mléka, ¼ lžičky majoránky, mletý pepř, sůl

Jak na to:

Máslo zahřejte, přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji asi 2 min. a pak ji vyjměte. Do výpeku dejte na kostičky pokrájené pečivo, opečte a vyjměte. Cibuli a pečivo promíchejte s nasekanou petrželkou, zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali vejce, promíchejte a nechte 10 min. odpočívat. Vmíchejte loupaná, jádřinců zbavené jablka pokrájené na čtvrtky, dochuťte majoránkou, pepřem a solí.
Hus očistěte, omyjte, osušte a osolte. Naplňte jablečno-cibulovou nádivkou, otvor zašijte kuchyňskou nití (uzavřete špejle). Hus popíchejte, aby mohl odtékat tuk. Položte na mřížku v pekáči hrudí dolů, přilijte 1/8 l vroucí vody. Vložte do trouby předehřáté na 180 ° C a pečte asi 4-5 hod.
Hus během pečení občas podlévejte vodou a vínem. Po 1,5 hod. obraťte na druhou stranu. Vyjměte ji z pekáče, výpek přeceďte a promíchejte s jablečným protlakem. Nechte sevřít a zahustíte maizenou, kterou nahladko vy-míchejte s trochou vody. Podle potřeby dochuťte. Podávejte s červeným zelím a bramborovými knedlíky.

TIP: na 1 kg masa se počítá asi 1 hodina pečení. Upečená je tehdy, jestliže po píchnutí do stehna vytéká čirá šťáva.

Podobné recepty:

Pečená husa, Grobská domácí pečená husa, Plněná labužnická husa, Pečená krmena husa nebo kachna, Husa jako z Grob