Staročeská husa s chlupatými knedlíky

Potřebujeme:

1 husa, sůl, kmín, 3 velká jablka, 2 lžíce třtinového cukru. Na zelí: 1 malá hlávka červeného zelí, 2 lžíce sádla z pečení, 50 g slaniny, 1 jablko, hrst rozinek, 50 g mandlí, 50 g cukru, 50 ml octa, sůl. Chlupaté knedlíky: 1 kg oloupaných brambor, 2 vejce, sůl, 300 g hrubé mouk, sádlo z pečení.

Jak na to:

Odřízneme křídla, přebytečnou kůži u krku a vložíme husu na dno pekáče. Pak husu ze všech stran osolíme a přidáme trochu celého kmínu. Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na čtvrtky, promícháme s cukrem a rozinkami a vložíme dovnitř husy. Otvor zašijeme. Husu vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pod poklicí pečeme 2-3 hodiny. Když je husa měkká, sundáme poklici a dopečeme dozlatova. Přebytečné sádlo slijeme. Červené zelí nastrouháme na tenké nudličky, vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou roztavenou slaninu, spařené rozinky, sekané, spařené a oloupané mandle a na másle prohřáté kostičky oloupaných jablek. Dochutíme solí, cukrem a octem. Brambory najemno nastrouháme a necháme několik minut odstaát. Poté slijeme vodu, přidáme vejce, sůl a mouku. Zpracujeme co nejrychleji těsto. Pomocí lžíce a dlaně vytvarujeme noky a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Uvařené knedlíky lehce propláchneme ve studené vodě.

Podobné recepty:

Plněná husa, Pečená husa, Hodovnícka husa, Husa jako z Grob, Grobská domácí pečená husa