Kachna na červeném víně

Potřebujeme:

1 kachna, 250 g bůčku, 1 l červeného vína, 250 g žampiónů, 16 malých cibulek, 1 menší klasická cibule, stroužek česneku, špetka tymiánu, bobkový list, strouhaný muškátový oříšek, 150 g másla, sklenka vodky, lžička hladké mouky, trochu cukru, ocet, citrón, pepř, sůl.

Jak na to:

Kachnu naporcujeme na menší kousky. Bůček pokrájíme na koustky, které necháme přejít varem v osolené vodě. a pak z nich v kastrole na mírném ohni vyąkvaříme tukem. Vyjmeme je a na tuku krátce opečeme kousky kachny. Ty pak zalijeme vínem tak, aby byly potopeny. Osolíme, opepříme, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, posekanou cibuli, česnek, špetku tymiánu a bobkový list. Pod pokličkou pomaličku vaříme asi půldruhé hodiny. Pak přidáme vyškvařený bůček a dusíme asi 30 minut. Mezitím opaříme oloupané malé cibulky ve vařící vodě a pak je osmažíme na másle, do kterého přidáme kapku octa a lžičku cukru. Do vody s citrónovou šťávou namočíme na chvilku žampióny. Když je kachna hotova, zahustíme šťávu jíškou z másla a mouky, povaříme a pak přidáme cibulky a žampióny. Nakonec do omáčky vmícháme kachní játra rozmělněná s vodkou a už nevaříme.

Podáváme s plátky opečené bílé veky.

Podobné recepty:

Kachna na víně, Topinambury na červeném víně, Kachna na medu, Kachna na víně s pekingským zelím, Hlemýždě na červeném víně