Husa pečená po staročesku

Potřebujeme:

1 husa vážící přibližně 3,5 kg,1 menší hlávka zelí,3 jablka,500 g brambor,1 větší cibule,30 ml octa,2 ČL soli,1 ČL kmínu

Jak na to:

Očištěnou husu důkladně omyjeme a osušíme. Na povrchu i uvnitř ji osolíme a necháme v chladu odležet. Potom ji okmínujeme a vložíme do pekáčku. Pokud je husa větší, můžeme ji naporcovat.Husu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C. Během pečení kůži několikrát lehce propíchneme vidličkou, aby se vypeklo sádlo. Přeléváme ji výpekem a podle potřeby ještě podléváme vodou.Hlávku zelí očistíme, opatrně zbavíme košťálu a ostrým nožem nakrájíme na nudličky. K téměř měkkému masu přidáme do pekáčku oloupanou a na kolečka pokrájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, zastříkneme octem a okmínujeme. Asi po 10 minutách pečení přidáme dvě nahrubo nastrouhaná jablka a také oloupané, na kostky rozkrájené brambory.Poslední jablko nakrájíme na plátky a obložíme jím husu. Takto připravenou směs promícháme a pečeme společně s husou ještě 15-20 minut.

Podobné recepty:

Pečená husa, Grobská domácí pečená husa, Pečená krmena husa nebo kachna, Husa jako z Grob, Plněná labužnická husa