Rajčatová polévka s haluškami

50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, 250 g sterilovaných rajčat, 80 g rajského protlaku, bazalka, mletá skořice, sůl, pepř, cukr
Halušky: 1 žloutek, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce mléka, sůl, 1 lžička tymiánu, sníh ze bílků
V hrnci osmahneme na rozehřátém másle mouku, zalijeme studeným vývarem a uvedeme do varu. Přidáme rajčata včetně šťávy, protlak a bazalku, během varu skořici. Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme, osladíme a za mírného varu do ní zavaříme noky.
Halušky: Z uvedených surovin vypracujeme těstíčko a vmícháme do něj sníh z bílků. Halušky vykrajujeme lžičkou. V polévce je vaříme, dokud nevyplavou na povrch.
Vaječná - rajčatová polévka, Tukožroutská polévka, Rychlá rajčatová polévka, Rajčatová polévka, Rychlá rajčatová polévka