Velikonoční bochník

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 280 g moučkového cukru, 3 žloutky, 2 vejce, 30 g droždí, 2 dcl sladké smetany, 1 vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, 100 g rozinek, 70 g mandlí, 1 dcl mléka, 1 lžičku krystalového cukru

Jak na to:

Prosátou mouku promícháme se špetkou soli, přidáme změklé máslo (tuk), moučkový a vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru. Z vlažného mléka, krystalového cukru a droždí připravíme kvásek, vylijeme ho do mouky, přidáme ve smetaně rozšlehaná žloutku a vejce. Nakonec vmícháme rozinky a posekané mandle. Na teplém místě necháme těsto vykynout. Těsto na pomoučněném vále upravíme do bochníku, přendáme na vymazaný plech a necháme asi půlhodinu kynout. Pak vrch bochníku nařízneme do kříže, potřeme rozšlehanými bílky, posypeme sekanými mandlemi a upečeme.

Podobné recepty:

Velikonoční hrudka, Velikonoční mazanec, Velikonoční pirožky, Bezlepkový knedlík, Velikonoční bochník