Velikonoční bochník

Potřebujeme:

½ kg polohrubé mouky, 50 g másla nebo rostlinného tuku, 280 g moučkového cukru, 3 žloutky, 2 vejce, 30 g droždí, 200 ml sladké smetany, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 100 g rozinek, 70 g mandlí, 100 ml mléka, 1 lžičku krystalového cukru, sůl

Jak na to:

Prosátou mouku promíchejte se špetkou soli, přidejte změklé máslo (tuk), moučkový a vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru.
Z vlažného mléka, krystalového cukru a droždí připravte kvásek, vylijte ho do mouky, přidejte ve smetaně rozšlehané žloutky a vejce. Nakonec v místech rozinky a sekané mandle. Na teplém místě nechte těsto vykynout.

Těsto na pomoučněném vále upravte do bochníku, přeložte na vymazaný plech a nechte asi 30 min. kynout. Potom vrch bochníku nařízněte do kříže, natřete rozšlehanými bílky, posypte sekanými mandlemi a upečte.

Podobné recepty:

Velikonoční hrudka, Velikonoční mazanec, Velikonoční pirožky, Bezlepkový knedlík, Velikonoční bochník