Velikonoční pirožky

Potřebujeme:

500 g mouky, 1/4 l kyselé smetany, 2 vejce, 1 lžíci cukru, sůl, 2 lžíce másla

Jak na to:

Mouku prosejeme na desku, uděláme v ní důlek a do ní dáme zakysanou smetanu, vejce, máslo, sůl a cukr. Vypracujeme těsto.
Z těsta zformujeme bochník, přikryjeme ubrouskem a dáme na chladné místo na 20 až 40 minut. Potom ho rozválíme na placku, silnou asi 1/2 cm, a vykrajujeme skleničkou nebo formičkou kolečka, doprostřed dáme nádivku z masa nebo sladkou (tvarohovou, ořechovou a pod.).
Pirožky v polovině přehneme, okraje dobře uzavřeme, aby nádivka nevytékala. Poklademe je na plech asi 2 cm od sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v dobře vyhřáté troubě.

Podobné recepty:

Pirožky s rybí náplní, Zeleninové pirožky, Maso-žampionové pirožky, Velikonoční hrudka, Velikonoční nádivka