Vepřový kotlet se slaninou a oreganem

18.10.2011
Potřebujeme:

800 g vepřového kotletu, stroužek česneku, pět pomerančů, 100 g prorostlé slaniny, 40 g másla, 150 ml bílého suchého vína, oregano, šťávu ze šesti pomerančů

Jak na to:

Česnek oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Z jednoho pomeranče oloupeme pomerančovou část kůry a nakrájíme ji na tenké proužky. Do kotlety uděláme na více místech zářezy a do každého vložíme plátek česneku a řez pomerančové kůry. Okraje řezu stiskneme. Maso osolíme, opepříme a obalíme plátky slaniny. Upevníme jejich párátky nebo kousky dřevěných špejle. Na pánvi rozpustíme 20 g másla a obalené kotlety na něm krátce opečeme. Podlijeme ho 150 ml suchého bílého vína, teplotu snížíme na minimum a dusíme, dokud se víno nevyredukuje na poloviční množství. Přidáme oregano, šťávu ze šesti pomerančů a krátce podusíme. Maso se šťávou přendáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů, přikryjeme alobalem a pečeme asi 40 minut. Pak alobal odstraníme a kolem masa uložíme čtyři pomeranče nakrájené příčně na polovinu. Vznikne nám osm růžic. Na každou položíme kousek másla, osolíme, opepříme a dáme s masem ještě na dalších 20 minut zapéct. Upečené maso necháme alespoň 10 minut odpočívat, až pak ho nakrájíme.

Podobné recepty:

Vepřový bůček s bambusovými výhonky, Staročeské řízky, Vepřové steaky s medem, Krůta pečená, Vepřové kotlety po italsku