Fánky

Potřebujeme:

300 g hladké mouky, 30 g cukru, 40 g kvasnic, 50 ml mléka, 40 g másla, 100-150 ml zakysané smetany, 2 žloutky, 5 lžic rumu, sůl, sádlo nebo olej na smažení, práškový a vanilkový cukr na obalování

Jak na to:

Všechny suroviny společně smícháme a vypracujeme hladké těsto, které se odlepuje od rukou. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto znovu vypracujeme a na pomoučněném vále rozválíme. Pomocí rádýlkem nakrájíme na obdélníky nebo kosočtverce, které ve středu dvakrát nařízneme. Necháme je ještě dobře nakynout, pak je osmažíme v rozpáleném tuku nebo oleji dočervena. Usmažené fánky necháme okapat na papírovém ubrousku a obalíme je v směsi moučkového a vanilkového cukru.

Podobné recepty:

Fánky, Karnevalové fánky, Fánky, Masopustní fánky, Fánky bez smažení