Máslové jablkové řezy

6.11.2012
Potřebujeme:

300 g hladké mouky speciál, ½ sáčku prášku do pečiva, 120 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 vejce (1 do těsta a 1 na potření)
Náplň: 1 kg očištěných jablek, 200 g krystalového cukru (může být i méně, pokud jsou jablka sladké), 1 KL mleté ​​skořice

Jak na to:

Do mouky vmícháme prášek do pečiva, přidáme máslo, cukr a vejce a rychle na desce zpracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na 2 stejné díly.
Na jemně pomoučněném vále rozválíme nejprve jeden díl a pomocí válečku přeneseme na plech. Okraje by měly být zvednuty, natřeme náplní a přikryjeme druhým rozválení dílem. Vrch popícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
Vychladlý koláč nakrájíme na úhledné řezy a posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.
Náplň: Jablka očistíme, omyjeme, nastrouháme, zasypeme cukrem a udusíme. Nádivku ještě posypeme skořicí, promícháme a necháme vychladnout.
Tip: Ze stejného těsta můžeme upéct koláč tak, že z těsta oddělíme 1/3. 2/3 těsta rozválíme a dáme na plech, na vrch poklademe na hustě plátky jablek (ne udušené), posypeme cukrem a skořicí a z odložené 1/3 těsta uděláme mřížku. Pak dáme péct.

Podobné recepty:

Jablkové medové řezy, Jablkové knedlíčky, Jablkové máslové řezy, Sýrová omáčka, Jablkové řezy