Śýrovo-šunkový nákyp s česnekovým dresinkem
400-500 g tvrdého sýra, 100-150 g šunky, 2 vajíčka, bešamelovou omáčku (mouka, máslo a mléko), sůl, bylinkovou sůl, pepř
Česnekový dresink: bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, česnek, sůl, pepř
Bešamelová omáčka: Z mléka, másla a hladké mouky uvaříme hustou kaši. Okořeňte, osolte a přidejte trochu olivového oleje. Přidejte nakrájenou šunku, dvě žloutku a všechen nastrouhaný sýr. Přidejte vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Menší pekáč nebo Janské mísu vymažte máslem a posypte jemnou strouhankou. Sýrovo-šunkovou směs dejte do pekáče, dobře rozetřete, podle chuti ještě trochu přisolte, zakryjte alobalem a dejte péct. Pečte přikrytý alobalem asi 40 minut při 200 stupních.
Česnekový dresink: Velký bílý jogurt nebo zakysanou smetanu vymíchejte se solí a bylinkovou solí. Přidejte stroužek česneku, dobře zamíchejte a nechte chvilku odstát v chladničce.
Zapékané sýrovo - šunkové řezy, Dýňové placky, Zapečené brambory sešlehačkou, Květákový salát s koprovou dresinkem, Zapékané sýrovo-šunkové řezy