Škvarkové pagáče

Potřebujeme:

2-3 velké brambory uvařené vychladlé a nastrouhané, 1 kostku droždí asi 40 g, trochu mléka a cukr
Na kvásek: 1 kg polohrubé mouky z toho odložíme asi 100-150 g na podsypaná, asi 6 KL soli, 1 vejce, 1 dcl oleje, vlažné mléko asi 0,5 litru, 750 g škvarků

Jak na to:

Z kvásku a uvedených surovin kromě škvarků, uhněteme těsto (část mléka můžeme nahradit kyselým mlékem - acidofilní, zákysanku). Necháme v teple kynout, ale pouze mírně.
Potom těsto vyválíme na 2 cm tloušťku, natřeme částečně mletými a částečně nasekanými škvarky. Těsto přeložíme zprava doleva a shora dolů. Po 10-15 min znovu vyválíme na 2 cm a přeložíme. Po dalších 10 min ještě naposledy vyválíme a složíme.
Pak znovu vyválíme na 2 cm, vykrajujeme a dáme na plech na pečící papír. Potřeme vejcem a pečeme asi při 200 C, asi 15 až 20 min (před pečením nechám stát na plechu, pouze dokud se rozpálí trouba).

Podobné recepty:

Pagáče, Pagáče, Škvarkové pagáče se smetanou, Škvarkové pagáče, Škvarkové Pagáče