Škvarkové pagáče

2-3 velké brambory uvařené vychladlé a nastrouhané, 1 kostku droždí asi 40 g, trochu mléka a cukr
Na kvásek: 1 kg polohrubé mouky z toho odložíme asi 100-150 g na podsypaná, asi 6 KL soli, 1 vejce, 1 dcl oleje, vlažné mléko asi 0,5 litru, 750 g škvarků
Z kvásku a uvedených surovin kromě škvarků, uhněteme těsto (část mléka můžeme nahradit kyselým mlékem - acidofilní, zákysanku). Necháme v teple kynout, ale pouze mírně.
Potom těsto vyválíme na 2 cm tloušťku, natřeme částečně mletými a částečně nasekanými škvarky. Těsto přeložíme zprava doleva a shora dolů. Po 10-15 min znovu vyválíme na 2 cm a přeložíme. Po dalších 10 min ještě naposledy vyválíme a složíme.
Pak znovu vyválíme na 2 cm, vykrajujeme a dáme na plech na pečící papír. Potřeme vejcem a pečeme asi při 200 C, asi 15 až 20 min (před pečením nechám stát na plechu, pouze dokud se rozpálí trouba).
Pagáče, Pagáče, Škvarkové pagáče se smetanou, Škvarkové pagáče, Škvarkové Pagáče