Domácí pletýnky

Potřebujeme:

250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 lžíci másla, 1 vejce, 1 lžičku cukru, žloutek na potření, sůl, mák

Jak na to:

Z mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek. Vypracujeme hustší těsto, podle potřeby přidáme mléko. Necháme ho v teple hodinu kynout.
Potom ho vyklopíme na pomoučněný vál, uválíme váleček, který rozdělíme na 12 kousků. Z každého kousku uděláme pletýnky (stačí dvojitá), poklademe na plech, potřeme žloutkem, osolíme a posypeme mákem.
Necháme ještě 20 minut podkynout, a pak upečeme v předehřáté troubě na 180 ° C dozlatova.

Podobné recepty:

Rýchlé pletýnky, Pudingoš, Pletýnky, Jidáše, Pletýnky s majolkou