Obrácený jablečný koláč

30.1.2012
Potřebujeme:

jablka, krystalový cukr, mletou skořici, 6 vajec, olej, vodu, polohrubou mouku, sladké salko, máslo nebo Palmarín a čokoládu

Jak na to:

Mastný papír dáme do hlubokého plechu vymažeme a vysypeme moukou. Nastrouháme přibližně 1,5 kg jablek, ke kterým přidáme krystalový cukr podle chuti a mletou skořici. Promícháme a rozložíme po celém plechu na vymazaný a vysypaný papír.

Těsto: Vyšleháme 6 žloutků s 250 g moučkového (může být i krystalového) cukru, přidáme 1 dcl oleje, 1,5 dcl vody, 250 g polohrubé mouky, půl prášku do pečiva a sníh z bílků. Těsto vylijeme na jablka. Upečené těsto necháme zcela vychladnout a vyklopíme pomocí druhého plechu na opačnou stranu, čili jablka se dostanou na vrch.
Stáhneme papír a na jablka dáme nádivku.

Náplň: Jedno Salko slazené vaříme ve vodě, jak je konzerva uzavřená, 2 hodiny (1 hodinu na jedné straně, pak převrátíme konzervu a 1 hodinu na druhé straně). Zcela vychlazené ho utřeme s celým máslem nebo dáme půl na půl, tj.. půl Palmarínu a půl másla (celkem 250 g). Dobře vyšleháme, natřeme na jablka a na vrch nastrouháme čokoládu nebo posypeme zrnkovou čokoládou. Nakonec necháme vychladnout v lednici.

Podobné recepty:

Jablečný koláč - obrácený, Obrácený jablečný koláč, Obrácený koláč s hruškami, Obrácený koláč s hruškami, Jablečný koláč