Plněná kachna

Potřebujeme:

4 osoby
1 středně velkou kachnu, sůl
Náplň: 50 g másla, 230 g cibule, 4 stonky celeru, 1 bochník bílého chleba, 200 ml mléka, 100 g sušených meruněk, 1 PL strouhané pomerančové kůry, 1 PL čerstvého tymiánu, 3 lžíce petrželky, 1 lžička muškátového oříšku, 100 g vlašských ořechů, pepř, sůl

Jak na to:

Na náplň rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Do mísy dáme chléb namočený v mléce (přebytečnou tekutinu vymačkáme), na kostičky pokrájený celer, meruňky, pomerančovou kůru, nasekané bylinky, nasekané ořechy a opražené cibuli. Nádivku promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem.
Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zvenku a zevnitř a napěchujeme do ní připravenou nádivku. Otvory zašijeme nebo zavřeme párátky, kachnu dáme na pekáč zády nahoru.
Podlijeme naběračkou vody a přikrytou pečeme při 160 C za občasného podlévání výpekem asi hodinu. Potom kachnu obrátíme, propícháme vidličkou, aby se z ní během dalšího pečení vypekl tuk, v případě potřeby podlijeme a i nadále poléváme výpekem.
Přibližně 20 min před dopečením odkryjeme a zvýšíme teplotu, aby se vytvořila křupavá kůrka.
Upečenou kachnu naporcujeme, podáváme s dušeným zelím, knedlíky nebo lokše.

Podobné recepty:

Plněná kachna, Kachna na medu, Pečená kachna plněná cibulkou, Majoránková pečená kachna, Česneková kachna