Spišské džatky
13.3.2012

4 porce
750 g brambor, 75 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 150 g slaniny, ½ PL soli
Brambory očistíme, pokrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly zakryté, osolíme a dáme vařit. K poloměkkým bramborám přidáme oba druhy mouky, promícháme a ještě asi 5 min necháme na mírném ohni vařit.
Potom masu dohladka rozmixujeme. Slaninu pokrájíme nadrobno a osmahneme. Z bramborového těsta pomocí dvou lžic vykrojíme velké halušky, které na talíři posypeme slaninou a polijeme vyškvařený mastí. Podáváme s kyselým mlékem.
Tip: Džatky budou lépe vykrajovat, když lžíce předem namočíme do studené vody.
Ždiarské pokušení s džatkami, Spišské plněné brambory, Fazolová-rajčatová polévka s párkem, Smaženice se sójovými kostkami, Super špíz