Račiansky makovník a ořechovník

Potřebujeme:

Těsto: 1/8 másla, 0,5 kg polohrubé mouky, 2 žloutky, 50 g cukru, špetku soli, 1/8 l mléka, 1 kostku kvasnic, 1 kávovou lžičku hladké mouky na kvásek
Maková nebo ořechová nádivka: 0,5 kg máku nebo ořechů, křišťálový cukr (podle chuti), 2 bal. vanilkového cukru, trochu vařící vody

Jak na to:

Žloutky, cukr a máslo utřeme v misce do pěny nebo vyšleháme šlehačem na těsto, přidáme mouku a kvásek. Kvásek připravíme z 1/8 l vlažného mléka, do kterého přidáme špetku soli, 1 kávovou lžičku cukru krystal, rozmačkané kvasnice a posypeme 1 malou lžičkou hladké mouky. Vypracujeme těsto, které necháme kynout l hodinu. Potom těsto vyklopíme na vál a vypracujeme tři nebo čtyři malé těsta. Ty vyválíme, naplníme ořechovou nebo makovou nádivkou, rovnoměrně rozetřeme, svineme, položíme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem s 1 kávovou lžičkou oleje. Pečeme celkem asi 40 minut - 20 minut při teplotě 180 C, pak ji snížíme na 160 C.

Podobné recepty:

Makovník, Perníkový motanec, Kynutý makovník z rebarborou, Makovník